Jongste kandidaat-raadslid komt uit Jisp

 

Na een tip over Bente Ferwerda (17) uit Jisp werd ik nieuwsgierig. Bente staat op de verkiezingslijst van GroenLinks Wormerland. Ik heb haar een aantal vragen gesteld. Lees hieronder haar antwoord:

Bente Ferwerda v

‘Waarom is GroenLinks jouw partij?’

Sinds ik aandacht besteedde aan de politiek heeft mijn hart altijd al bij GroenLinks gelegen. Het eerste wat mijn aandacht trok, was redelijk voor de hand liggend, het klimaatbeleid van GroenLinks. De opwarming van de aarde door het versterkt broeikaseffect is een groot probleem. Een probleem dat in de toekomst alleen maar gaat groeien. Ik vind het verschrikkelijk hoe grote machthebbers deze problemen echter naast zich neerleggen. In Nederland wordt het gelukkig niet genegeerd, maar het beleid mag van mij nog een stuk ambitieuzer. Verder zijn onderwerpen als solidariteit, empathie en zorgen voor elkaar heel belangrijk voor mij. Die dingen zouden centraal moeten staan bij besluitvorming en GroenLinks is een van de partijen die dat doet. Ten slotte vind ik de algehele sfeer van ambitie ontzettend fijn in de partij. GroenLinks is niet bang om grote plannen te hebben, ik ook niet.

‘Wat is aantrekkelijk voor jou om raadslid te worden?’

Het is mijn grote droom om politicus te worden. Om op te komen voor groepen mensen die dat nodig hebben. Ik heb een hele tijd gedacht dat dat later pas zou kunnen. Nu kon ik immers toch niks doen, daar was ik te jong voor. Tot ik op een moment bij mezelf dacht, maar is dat wel zo? Het is nergens voor nodig om te wachten. Als je iets wilt doen, moet je het gewoon doen. Aangemoedigd door mijn docent maatschappijleer nam ik contact op met GroenLinks Wormerland en begon ik met hen mee te lopen.
Ik wil raadslid worden, omdat ik mensen wil helpen. Omdat ik wil strijden voor de keuzes die mij de juiste lijken, in plaats van er alleen maar naast te zitten. Ik vind dat als je het niet eens bent met het beleid, met een politieke keuze, je er zelf iets aan moet doen om dat te veranderen. Dus dat wil ik doen.

‘Heeft de politiek te maken met jouw studierichting?’

Helaas ben ik er op het moment nog niet helemaal uit welke studie ik precies wil gaan doen. Naast de politiek vind ik ook de economie erg interessant. Ik twijfel dus nog tussen die twee vakgebieden. Studies waar ik dan geïnteresseerd ben, zijn economie & bedrijfseconomie, politicologie en bestuurskunde.

‘Wat denk je te kunnen betekenen voor de gemeente Wormerland?’

Ik wil me de komende periode gaan inzetten voor een groen beleid en burgerparticipatie, en dan met name jongerenparticipatie. Jongeren zijn erg belangrijk in onze samenleving en voor onze toekomst en helaas hebben ze vaak het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt. Daar wil ik wat aan doen. Het feit dat ik nog jong ben, en daarmee dus een frisse blik heb, is denk ik zeker iets van betekenis. De gemeenteraad veroudert. Vele raadsleden zijn al met pensioen. Dit betekent dat de raad niet meer een goede afspiegeling is van de burgers van Wormerland. Ik denk dat ik als jongere daarom een hele goede aanvulling zou zijn. Om het weer een beetje in balans te brengen. Daarnaast zijn er ook bizar weinig vrouwen aanwezig, zowel als raadsleden en burgerraadsleden. Ook dit wil ik meer in balans brengen.

‘Hoe zie jij de toekomst van Wormerland?’

Hoe ik het het liefst zou hebben, is dat we in de toekomst van Wormerland heel hard bezig zijn om de gemeente nog voor 2040 klimaatneutraal te krijgen. Dit doen we onder andere door gasloze wijken te realiseren. Verder hoop ik dat we als gemeente zelfstandig zijn, maar op onderwerpen waar dat nuttig is steeds meer samenwerken met Oostzaan, Waterland en Landsmeer. Verder wil ik dat er meer vrouwen in de raad zitten en zullen jongeren actief betrokken worden bij het gemeentebeleid.

‘Ga jij in de gemeenteraad komen, denk je?’

Ik sta op plek nummer 6 op de kieslijst. Op dit moment heeft GroenLinks drie raadsleden en een wethouder. Ik heb vertrouwen in de partij en ik hoop dat een heleboel burgers dat ook hebben. Landelijk is GroenLinks flink gegroeid en ik hoop dat dat in de gemeente ook het geval is. Ik zou het fantastisch vinden om in de gemeenteraad te komen, maar ik kan onmogelijk zeggen of dat wel of niet gaat lukken. Op de dag van de verkiezingen ben ik zelf nog geen 18, maar met voldoende voorkeursstemmen van Jispers, jongeren en anderen die vertrouwen in mij hebben zal het voor mij nog een best spannende verkiezing kunnen worden.

 

 

Vergelijkbare berichten

Bedelen om een zoentje!   Van Catharina Nanninga-Hemmer (84) kreeg ik een mail met de vraag: “Heeft er een bakker in Jisp bestaan die de naam ‘stoppelbaard’ had?” Zij heeft mooie jeugdherinneringen
Klaverjasclub Jisp viert ...   29 april 1952 – 29 april 2017   Het 65-jarig bestaan van de Klaverjasclub Jisp werd voor alle leden gevierd met een heerlijk etentje in Restaurant
Najaarsmarkt in Jisperker... Herfst- en wintertijd – Ten behoeve van het onderhoud van de Jisperkerk wordt er op 14 november een najaarsmarkt georganiseerd in de Jisperkerk. Deze markt staat in
Biljarten in De Lepelaar   De Jisper Biljartclub begint aanstaande dinsdag 6 september weer aan het nieuwe seizoen 2016 – 2017. De competitiestrijd gaat dan weer van start. “Iedereen wil winnen en
Code rood en dan komt Ron...   Het KNMI heeft voor vanmiddag vanwege de zware sneeuwval code rood ingesteld. Dan komen Ron en zijn mannen in actie. Hoe toepasselijk eigenlijk bij code ‘ROOD’! Dagenlang zijn

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *