Agenda

—————————————————————————————————

Zondag 16 april Korendag in de Jisperkerk.

Het zal dit jaar de elfde keer zijn dat in de Jisperkerk een KORENDAG wordt gehouden. En wel op zondag 16 april 2023. Aanvang 10.00 uur, sluiting 16.30 uur. De hele dag treden koren op (ieder koor een half uur).

Er hebben zich tot nu toe 11 koren aangemeld. :

Evergreen  –t Zingt geheid   — AMC kamerkoor  — Stembent
Zang en Vriendschap  — Outcider  — Rumberley  — LuvTosing
Kaskedieze  — Bruijne Zeelen  — Meisjes van de koffiekade

Deelnemers betalen € 2,00 per persoon, toehoorders €3,00.
Locatie: Dorpsstraat 46, 1546LK , Jisp

De Jisper Korendag is in de afgelopen jaren een traditie geworden, die bij diverse koren hoog staat aangeschreven, niet alleen vanwege de uitstekende akoestiek van de kerk maar ook om de gemoedelijke sfeer die er ieder jaar weer heerst. Koren met zeer divers repertoire, van gregoriaans tot en met pop,  grote koren en heel kleine koren, iedereen komt graag zingen. De inschrijving is nog niet gesloten, er is nog ruimte voor één extra koor! Aanmelding kan bij Ronny de Vré via een email (rdevre@kpnmail.nl) of telefoon (06 51723107).

————————————————————————————————–

Zaterdag 22 april Oekraïnse volksmuziekband ‘HUDAKI’
Benefietconcert voor Oekraïens hulpproject in de Jisperkerk.

Oekraïense dorpsmuziek uit het middelpunt van Europa

In Oekraïne weten ze weer wat feesten is. Na zeventig jaar Sovjetonderdrukking heeft de plaatselijke bevolking in Oekraïne haar eigen roots en temperament weer omarmd. Dit blijkt uit de uitbundigheid waarmee bruiloften worden gevierd, die soms wel 24 uur of  langer duren. Men zingt weer net zo enthousiast als eertijds de eigen ballades, bruiloftsliederen, spotliederen en klaagzangen. Dat is niet in het minst te danken aan de Hudaki village band. De Hudaki hebben het volk zijn eigen erfgoed weer teruggegeven, nadat dit door de strenge censuur van de partijbonzen nagenoeg was vergeten en verdwenen.

De Hudaki Village Band speelt onstuimige feestmuziek van boeren en zigeuners uit Roethenië, ook wel Transkarpatië genaamd  (West-Oekraïne). Op het programma staat ongepolijste volksmuziek van de verschillende etnische groepen, zoals Hoetsoels, Roethenen, Joden, Roma, Roemenen en Hongaren. Eeuwenoude ballades, drinkliederen en dansmuziek. Dit veelzijdige dorpsorkest zingt uit volle borst en begeleidt zijn zangers en zangeressen akoestisch met viool, taragot, baraban, fluiten, bajan, cimbaal en contrabas.

De titel van de nieuwste CD: “Hudaki aren’t people” is cynisch bedoeld. In Oekraïne worden rondtrekkende muzikanten sinds jaar en dag hudaki genoemd. Het konden zigeuners zijn of joden, maar ook gadjo’s of gojim. Rondtrekkende muzikanten werden overal in Europa op handen gedragen tijdens bruiloften en andere feestelijkheden, maar de andere dag met de nek aangekeken. Dat is ondertussen wel veranderd. De Hudaki Village Band wordt veel gevraagd op bruiloften en jaarmarkten in de regio, maar is net zo vaak een graag geziene gast op vele internationale festivals in heel Europa.

Aanvang: 20.15 uur en de entree is 15,00 euro.
Kaarten reserveren via programmaraad@jisperkerk.nl
Korting voor speciale doelgroepen onder andere Oekraïense staatsburgers.

Zondag 14 mei Oldtime String Band in de Jisperkerk
Jazzband
Aanvang: 15.30 uur en de toegangsprijs wordt nog nader vastgesteld.