home
Historie
Recreatie Commissie
Ons Huis Jisp
CC Jisp
links
AGENDA
OBS De Harpoen


heeft een nieuwe website. Neem snel een kijkje want het ziet er prachtig uit! OBS De Harpoen.
"Wij zijn erg trots op dit nieuwe visitekaartje van school.
Wil je een berichtje op de site plaatsen? Hoe meer verkeer naar de site hoe beter."

Bijzondere voorvallen in Jisp?


Stuur het naar ons toe. Graag met foto.
Mail het naar Trees

Nieuwe Buurt bewoners klagen over verstoorde nachtrust

Donderdag 2 augustus | edit: 2/8/2012

In de Meeuwstraat gratis ‘klokkenspel’


Sinds de maand mei is op zwoele lente- en zomeravonden het geluid van korte fluittonen, die om de paar seconden worden herhaald, te horen. Het geluid doet denken aan een generator.

Een aantal 'zingende' vroedmeesterpadden bevindt zich in de Meeuwstraat. En dan vooral onder het houthok in de tuin bij Anja en Gerrit de Boer. Als deze padden bij elkaar zitten geeft dat - omdat elke vroedmeesterpad in een andere toonhoogte fluit - het effect van een klokkenspel. De Limburgse naam voor vroedmeesterpadden is dan ook 'klungelkens' (klokjes). Het geluid wordt voortgebracht door zowel de mannetjes als de vrouwelijke dieren.

Anja de Boer vertelt dat ze sinds mei ‘lovers’ in de Meeuwstraat hebben. “Het fluiten naar de vrouwtjes houdt ons danig uit de slaap. En gingen die vrouwtjes nou maar in op de avances van de mannetjes, dan hadden wij tenminste rust. Maar nee, de kleine vroedmeesterpadden fluiten de hele nacht door en wachten op antwoord. De hele buurt is al in mijn achtertuin geweest om te kijken wat hun nou zo stoort in de slaap. Twee van deze fluiters zitten onder ons houthok in de tuin.”Oorspronkelijk komen de vroedmeesterpadden alleen in Zuid Limburg voor. “Sinds een jaar of drie ook in Jisp en verdorie nu net in mijn tuin in de Meeuwstraat,” aldus Anja. Zij heeft inmiddels de wallen onder haar ogen hangen van de slapeloze nachten!
Gelukkig is er hoop voor de Meeuwstraat bewoners want het gefluit duurt maar van april tot eind augustus. Maar soms zelfs nog later!!