home
Historie
Recreatie commissie
Ons Huis Jisp
CC Jisp
links
AGENDA
Jisperdijk afgesloten!

Van 21 november t/m 9 december wordt de Jisperdijk (gedeeltelijk) afgesloten voor het doorgaand verkeer. Bewoners kunnen gebruik blijven maken van het afgesloten deel. Dit vanwege bermwerkzaamheden door de Firma Gebr. Van der Lee in opdracht van HHNK.
Er zal met een halve rijbaanafzetting gewerkt worden, met verkeersregelaars; dat betekent dat er verkeershinder ontstaat, door de wachttijden. Iedereen kan echter wel ten alle tijden gebruik blijven maken van de Jisperdijk.

Dus Jispers! Willen jullie geen wachttijden....dan wordt het omrijden via de A7 om in Purmerend en omstreken te komen. Want ook de Noorderweg in Wijdewormer is afgesloten vanwege bermwerkzaamheden van 19 november t/m 28 november.

Kerstworkshops Ons Huis!


Op dinsdag 16 december om 19.30 uur. Opgeven voor 20 november aanstaande!
Meer info: Zie de tab Ons Huis Jisp

Bijzondere voorvallen in Jisp?


Stuur het naar ons toe. Graag met foto.
Mail het naar Trees

Nieuwste users

De wegsloot in Jisp

Saturday 29 September | edit: 29/9/2012

Een gemeentelijk monument 2011


Op zaterdag 29 september werd de nieuwe fietsroute 'Monumentaal Wormerland' geopend

Er klonk een warm applaus in de Jisper Kerk voor de initiatiefnemers Theo Krijnen (oud-voorzitter WORMERWONEN) en Cees Kruit (Zaans Erfgoed). Samen hebben zij ervoor gezorgd dat diverse monumenten in Wormerland vanaf 2006 zijn voorzien van bordjes met tekst en uitleg. De nieuwe fietsroute 'Monumentaal Wormerland' is aangegeven met ANWB-borden.

Burgemeester Peter Tange en directeur ANWB Guido van Woerkom gaven het startsein voor de nieuwe fietsroute door het paneel behorende bij de wegsloot van Jisp te onthullen. Een monumentenbord waarop de historie van de wegsloot staat beschreven geïllustreerd met twee prachtige prenten. Eén prent is door de jonge Wormer kunstenaar Arnold de Lange gemaakt.De wegsloot van Jisp heeft nu een monumentenbord en is sinds 2011 gemeentelijk monument geworden. "Uniek in Noord-Holland, een wegsloot met een monumentale status," aldus Peter Tange. De wegsloot is nu beschermd en voor een brug of een nieuwe beschoeiing is toestemming nodig van de gemeente. Volgens Sjaak Schavemaker van gemeente Wormerland een goede zaak. "Het gevolg hiervan is dat er een fraaier beeld ontstaat. Het bevordert het gehele plaatje."


Een prachtige brug over de wegsloot gemaakt aan de Dorpsstraat 62

Nico Koelemeijer van de Oudheidkundige Commissie Jisp noemt het een geluk dat de doorlopende wegsloot in Jisp nog bestaat. "Zo’n honderd jaar geleden lag er een plan om een tramlijn vanaf Purmerend door Wormer naar Wormerveer aan te leggen. Deze tramlijn was op de plek van de wegsloot gepland," vertelde Nico. Toen de eerste wereldoorlog uitbrak (1914-1918) vloog de staalprijs omhoog.Gelukkig voor Jisp waren de tramlijn plannen toen van de baan. De tekeningen over deze trambaan zijn in het Waterlands Archief te Purmerend enige jaren geleden ontdekt door historicus Jan Blokker.

• Deze fietsroute is mogelijk gemaakt dankzij WORMERWONEN, gemeente Wormerland, vereniging Zaans Erfgoed, ANWB , Stichting Support Cultuur en Sport Wormerland, Bijdrage Doelen Wormer en Oost-Knollendam en het Gerrit Blauwfonds.

Trees Korver.