home
Historie
Recreatie Commissie
Ons Huis Jisp
CC Jisp
links
AGENDA

Collecte voor Cystic Fibrosis in Wormerland

Dinsdag 16 oktober | edit: 16/10/2012

Deze dames komen bij u aan de deur!


In de week van de herfstvakantie 22 oktober - 27 oktober, komen bovenstaande enthousiaste dames, Debby, Maureen, Sylvia, Berrie en Marianne bij u aan de deur om te collecteren voor Cystic Fibrosis (CF). Ook wel bekend als taaislijm ziekte.

Sylvia van Essen uit Wormer heeft inmiddels 45 vrijwilligers bereid gevonden om in heel Wormerland geld op te halen voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS). De opbrengst van deze collecte wordt gebruikt voor het onderzoek naar nieuwe medicijnen. Meer dan een half miljoen mensen in Nederland zijn ongemerkt drager van het CF-gen en kunnen dit overdragen aan hun kinderen. De gemiddelde levensverwachting van deze kinderen is slechts 40 jaar of jonger. Sinds 2011 is de hielprik screening voor baby’s uitgebreid met CF en daardoor wordt de ziekte eerder ontdekt.

Cystic Fibrosis is een ongeneeslijke, erfelijke aandoening met een dodelijke afloop. De kenmerken van CF is het taaie slijm dat door de slijmklieren in het hele lichaam wordt afgescheiden. Dit leidt tot toenemende luchtweginfecties met onomkeerbare beschadiging van de longen en stoornissen in de spijsvertering. Deze ziekte is de meest voorkomende erfelijke ziekte met een beperkte levensverwachting.Sylvia is direct betrokken vanwege haar dochter Fleur (8) die lijdt aan deze ziekte. "Momenteel gaat het heel goed met Fleur. Wel moet zij 25 pillen per dag slikken." Sylvia heeft binnen haar sociale netwerk geïnformeerd of mensen haar wilde helpen met collecteren. Toen zij een aantal vrijwilligers bij elkaar had besloot ze om door te gaan met het organiseren van deze collecte. "Syl ga maar aan de bak! Op een verjaardag scoor je altijd goed en zo heb ik nog meer mensen om hulp gevraagd."

Het NCFS is in het bezit van het CBF-(Centraal Bureau Fondsenwerving) keurmerk voor goede doelen.
Wetenschappelijk onderzoek is heel belangrijk maar ook duur. Met de opbrengst kan NCFS de patiënten van deze chronisch benauwende ziekte helpen. Dus geef allemaal aan dit goede doel! Collecte gemist? Stort dan uw gift op 47.24.59.856 t.n.v. De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting te Baarn. Voor meer informatie over deze ziekte zie: NCFS.nl

Trees Korver.
*Niet op de foto collectant Karin!