home
Historie
Recreatie Commissie
Ons Huis Jisp
CC Jisp
links
AGENDA

Jisperkerk uit de steigers

Donderdag 25 oktober | edit: 25/10/2012

Nieuwe wijzerplaten en gouden bol


Toen de steiger rondom de kerktoren werd geplaatst stak tegelijk de wind op. Niet zomaar een wind maar een heuse storm. Dat hebben de schilders wel gemerkt tijdens de hoogstaande werkzaamheden.

Het gebouw van de Jisperkerk behoort toe aan de Stichting Oude Hollandse Kerken. De kerktoren van de Jisperkerk is eigendom van de gemeente Wormerland. Voor het onderhoud van de toren is de gemeente verantwoordelijk. Al het houtwerk is geschilderd en op sommige plaatsen hersteld.

Spons
Bij aanvang van de werkzaamheden was het toevallig een week met heel veel wind. Een reclamedoek waaide weg en ook een verfblik ging aan de haal vanwege de harde wind. Een beetje zeeziek werden de schilders Erik en Kees (Hetteling & De Vries) wel tijdens hun werkzaamheden. Allereerst werd er een spons tussen de klepel en de bel bevestigd. Ieder half uur dat gebeier daar werden de mannen doof van!

Verschoning
Toen kon het schilderen op grote hoogte beginnen. “Je waaide uit je verschoning vandaan,” aldus schilder Erik. “Ik heb extra elastiek in mijn onderbroek gekregen van mijn vrouw! Onze ogen en oren deden ’s avonds vreselijk zeer door de harde wind.” De houten bol onder de haan was helemaal verrot. Daarvoor heeft Arvid - volgens de schilders is hij een houtkunstenaar - een nieuwe gemaakt.

Uitzicht
Monumentenzorg heeft de bol en de haan met bladgoud verguld. Nieuwe wijzerplaten zijn aangebracht en alles is van een nieuw laagje verf voorzien. De kerktoren ziet er weer schitterend uit. Zelfs aan het uitzicht op de toren wordt gewerkt, deze week rijdt Meijer Boomverzorging door ons dorp om de bomen langs de weg te snoeien.
Foto Trees Korver


Foto Trees Korver

TK
*De prachtige foto’s van de kerk en omgeving zijn gemaakt door Erik Dekker.