home
Historie
Recreatie Commissie
Ons Huis Jisp
CC Jisp
links
AGENDA
Recreatie Commissie Jispheeft de agenda met evenementen voor 2015 klaar. En wie weet komen er nog meer nieuwe activiteiten bij!
Lees hier meer over het nieuwe bestuur en klik op de eerste Nieuwsbrief 2015

Knutselen!

Op Vrijdag 13 maart is er weer knutselen bij 'Ons Huis' van 13.30 tot 15.00 uur:
Verder ook op: Vrijdag 27 maart
Kosten: 3,50 per keer.

Meer info? Klik hier!

Bijzondere voorvallen in Jisp?


Stuur het naar ons toe. Graag met foto.
Mail het naar Trees

Nieuwste users

Spar winkel in Jisp gesloopt!

Vrijdag 14 december | edit: 14/12/2012

Ook de kruidenier is verleden tijd


Deze week wordt de Spar winkel van de familie Groen-Maas gesloopt. Doordat het pand zo dicht op de weg aan het Weiver staat zijn ze aan de achterkant begonnen met slopen. Het valt daarom ook helemaal niet zo op dat er steeds meer winkel- en woonoppervlakte wordt verwijderd.Inmiddels zijn de dakpannen eraf en kan je door het pand richting het Wormer- en Jisperveld kijken. Volgens Tiny Groen-Maas heeft er in het pand altijd een kruidenier gezeten. Tiny is tegenover het pand geboren en haar ouders Gerrit Maas en Maartje Maas-Beunder zijn in 1952 met de kruidenierswinkel begonnen. Daarvoor stond het pand enige jaren leeg, de vorige eigenaar Jongejans was namelijk failliet gegaan.


Uit het Wormer- en Jisper Advertentieblad 1926, Waterlands Archief Purmerend.

“Ook een oom en tante van mijn moeder Maartje hebben de kruidenierswinkel nog gerund,” aldus Tiny. “Dat waren ome Siem Beunder en zijn vrouw.” Tiny haar ouders Gerrit en Maartje zijn begonnen in een winkeltje van zestien vierkante meter. Toen woonde de familie Maas aan de linkerkant en de winkeldeur zat rechts waar later de toegang van de privé vertrekken naar boven zat. Theo Groen was slager en trouwde met dochter Tiny. Zij gingen in de Middenbeemster wonen in de jaren ’70. Daar zijn ook hun kinderen Frank en Dannis geboren.In 1978 werd de Spar winkel van de familie Maas te klein. Er werd uitgebouwd naar achteren en erboven kwamen twee woningen. Hiervoor werd een bouwvergunning aangevraagd op 18-10-1978 van kadastraal nummer D/1139. 'Het plaatsen uitbouw aan woning en winkel' (spar supermarkt). Als kanttekening stond er vermeld; 'Het bestemmingsplan moest worden aangepast om deze uitbreiding toe te staan'. *1)


Uit het Wormer- en Jisper Advertentieblad 1934, Waterlands Archief Purmerend.

Vanaf 1976 is Theo ook in de zaak gekomen want er werd een slagerij in de winkel gesitueerd. Natuurlijk heeft Tiny altijd in de zaak samen met haar ouders gewerkt.
In 2001 sloot de Spar kruidenierswinkel te Jisp haar deuren. “De oorzaak hiervan was de slechte economie en gezondheidsredenen. Ook konden wij in die tijd geen personeel krijgen,” vertelt Tiny. Nu gaat de nieuwe generatie Groen er wonen. Er wordt een prachtig nieuw huis gebouwd door Frank en Christa Groen.

*1) Waterlands Archief Purmerend Bouwdossiers.

Trees Korver.