Streekvervoer Wormerland en Zaanstreek

 

Syp Wynia en Jan Koene hebben op 9 juli – als afgevaardigden van de Contactcommissie – ‘ingesproken’ bij de tweemaandelijkse vergadering van de Regioraad van de Vervoerregio Amsterdam in de Raadszaal van het Stadhuis in Amsterdam.

Koene en Wynia spreken in bij Vervoerregio Marita Lugtenberg v (3)

Foto: Marita Lugtenberg.

Aanleiding is de nieuwe concessie voor het openbaar vervoer in de regio Zaanstreek-Waterland, waar ook Jisp onder valt. Die nieuwe concessie begint pas over ruim twee jaar, maar wordt al eind dit jaar toegekend. En tot 14 juli is/was er gelegenheid om ‘zienswijzes’ in te brengen bij de Vervoerregio.

“Het openbaar vervoer in Jisp – de huidige bus 121, nu van het bedrijf EBS – was enkele weken geleden onderwerp van gesprek bij de vergadering van de Contactcommissie Jisp. Besloten werd een werkgroepje van de Contactcommissie in te stellen, bestaande uit Ernst Pieter Rot, Jan Koene en ik. Ons werkgroepje heeft eind juni een gesprek gevoerd met wethouder Rob Berkhout van Wormerland, die belast is met het openbaar vervoer. Berkhout zei achter de wensen van de Contactcommissie te staan. Die wensen zijn onlangs per brief kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad, B&W en het bestuur van de Vervoerregio Amsterdam.
Wij hebben vijf zorgpunten naar voren gebracht,” aldus Syp Wynia.
(zie onderstaande tekst).

 

Inspraak Contactcommissie Jisp t.b.v. Plan van eisen Concessie streekvervoer Zaanstreek Wormerland, Regioraad Vervoerregio Amsterdam, 9 juli 2019.

De Contactcommissie Jisp is ingesteld nadat de gemeente Jisp een kwart eeuw geleden opging in Wormerland. De Contactcommissie bewaakt de leefbaarheid van het dorp. Daarom zijn we hier, want het streekvervoer is een van de pijlers van die leefbaarheid, net als de school en het dorpshuis.

Er is alle reden voor zorg over onze streekbus, die ieder half uur langskomt, de ene keer naar Wormerveer, de andere keer naar Purmerend.

Want acht jaar geleden bleek plotseling de avonddienst ingekort. En vijf jaar geleden mocht EBS zo maar tussentijds de spitsdiensten achterwege laten.

Zo zakken we door de bodem, qua dienstverlening.

Bovendien merken we dat EBS nog wel eens een bus laat uitvallen en dat veel reizigers niet worden geregistreerd omdat het OV-chipkaart apparaat nog niet aan staat of kapot is.

Daarom vragen wij met klem om de volgende vijf zaken.

1 Zie Jisp qua streekvervoer niet als een gemeenschap van minder dan duizend mensen, maar reken het hele oostelijke deel van Wormer er bij. Het is één streek, één verzorgingsgebied, met enkele duizenden inwoners.

2 Herstel de avonddiensten tot middernacht, in ieder geval op vrijdag- en zaterdagavond.

3 In het Plan van eisen staat nu dat onze bus er om 21 uur mee op mag houden. Dat is weer een versobering. Laat het doordeweeks op minstens 22 uur.

4 Haal uit het Plan van eisen de mogelijkheid weg om aan experimenten met alternatieven voor onze streekbus te beginnen. We weten allemaal dat dat het begin van het einde is.

5 Houd er rekening mee dat er sprake is van onderregistratie van het gebruik van onze bus.

We beantwoorden graag uw vragen. Dank u wel!

Bus EBS Jisp TK v

Geweldig dat de Contactcommissie Jisp, met name de werkgroep zich inzet voor het openbaar vervoer in en rondom Jisp. Veel mensen in ons dorp zijn afhankelijk van het openbaar vervoer, het is belangrijk voor mobiliteit en leefbaarheid. Er verdwijnt al zo veel uit de dorpen. Nu maar hopen dat de leden van de ‘Regioraad Vervoerregio Amsterdam’ goed hebben geluisterd naar de heren uit Jisp!

 

 

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Syp Wynia

Vergelijkbare berichten

Jaarvergadering Vooraankondiging Jaarvergadering Contactcommissie 23 november:  Op woensdag 23 november zal de volgende jaarvergadering van de contactcommissie Jisp plaatsvinden in De Lepelaar. U bent welkom vanaf 19.30 uur, de
Zomer in Jisp Warm, winderig, gezond en vruchtbaar! Na een warme en droge maand juni snakten wij naar een beetje regen. Nou ja, ‘wij’? Vooral de tuin was gortdroog. Al
Kampioenen!!   Daar kwam ineens Lance aanrijden met de ‘Opel Blitz’ brandweerauto vanuit Oost-Knollendam! De spelers van VV Jisp team JO 9 1 G (gemengd) werden vanmorgen blij verrast.
Paasei zoeken!   Beste dorpsbewoners, 2e paasdag, maandag 13 april, stond onze paasactiviteit op het surflandje gepland. Eitjes zoeken, eier-parcours, ei vangen enz. U begrijpt door de corona crisis
Streekvervoer Wormerland ...   Syp Wynia en Jan Koene hebben op 9 juli – als afgevaardigden van de Contactcommissie – ‘ingesproken’ bij de tweemaandelijkse vergadering van de Regioraad van de Vervoerregio Amsterdam