Wintersnoei, lentekriebels en zomerzon

 

Kou, storm en regen, daar zijn we zo klaar mee! Gelukkig zijn de eerste tekenen van de lente al in zicht. Sneeuwklokjes, narcissen en de eerste struiken staan al in bloei en steeds meer Jispers zijn weer in hun tuinen te vinden.

De Jispse Sabrina heeft nu hoogseizoen: Zo lang het nog kan appel- en perenbomen snoeien, want als de fruitbomen bloeien is de wintersnoei voorbij. Sabrina: “Ook al begint de wintersnoei al als de fruitbomen hun bladeren verliezen, de agenda is uit ervaring vlak voor de bloei altijd het volst. Het lijkt wel of we ook van moeder natuur deadlines nodig hebben.”

Sabrina Lang snoeiendoetbloeien 1

Sabrina woont met haar gezin sinds 2017 in Jisp. De meesten kennen haar als betrokken moeder van de OBS De Harpoen en als medeorganisator en hardloopster van de Luilakpolderloop.

Maar wisten jullie ook dat deze stoere meid van haar passie haar beroep gemaakt heeft en sinds kort – uiteraard liever met een zonnetje, maar ook bij weer en wind – met snoeischaar, zaag en ladder de fruitbomen inklimt? Want ‘SnoeienDoetBloeien’, zo heet haar bedrijfje en dat klopt. “Fruitbomen moeten goed onderhouden worden, om ze mooi, gezond en productief te houden,” vindt deze stoere Jispse.

Sabrina Lang snoeiendoetbloeien 2

Sabrina is opgegroeid tussen de fruitbomen aan de voet van het Zwarte Woud. Dit is op haar mooie website www.snoeiendoetbloeien.nl te lezen. Ook dat ze als kind al in de kersenboom van haar oma klom. Wat er niet opstaat is dat haar oma vervolgens de lekkerste Schwarzwaelder Kirschtorte bakte, maar dat terzijde.

Sinds 2019 is Sabrina verbonden aan het bedrijf ‘Douwe Dokter Fruitbomen’ in de Beemster. Zij snoeit voor hem en zijn klanten. Ze heeft haar snoeikunsten verfijnd en veel ervaring opgedaan op het gebied van oude karakteristieke fruitbomen.

In het najaar van 2020 geeft Sabrina ook snoeiworkshops op het terrein van Douwe Dokter. “Als je zelf wilt leren om te snoeien, is dat op tijd voor de volgende wintersnoei”.

Bekijk hier haar filmpje van het snoeiwerk!

Op de vraag wat zij gaat doen na de wintersnoei, lacht ze. “Eigenlijk kan je het hele jaar door snoeien. Na de wintersnoei van pitvruchtbomen zijn de steenvruchtbomen aan de beurt. Pruimen- en kersenbomen kan je juist beter snoeien als de sapstroom op gang is gekomen, anders zijn zij te gevoelig voor ziektes. Erbij komt dat je na de bloei meteen kan uitdunnen en zo beurtjaren kan voorkomen. In de zomer heb je weer de correctiesnoei van fruitbomen en voordat je het weet is het alweer tijd voor de wintersnoei. Tussendoor geniet ik in mijn eigen (moes)tuin en ga ik op vakantie met mijn gezin.”

Sabrina Lang snoeiendoetbloeien 3

Dus als je je eigen fruitbomen wilt laten snoeien of het snoeien wilt gaan leren, weet je nu een goed adres. Het is sowieso de moeite waard om een kijkje te nemen op haar website en Snoeiendoetbloeien op social media te volgen. De mond-tot-mondreclame van tegenwoordig, of werkt het ook nog op de ouderwetse manier in Jisp?

www.snoeiendoetbloeien.nl

 

 

Vergelijkbare berichten

Helsch lawaai tijdens lui...   Vandaag is het ‘Luilak’ in Jisp met daaraan gekoppeld voor de 27e keer de Luilakpolderloop door ons mooie Wormer- en Jisperveld en de Miniloop. Alle informatie hierover staat op
Veldschoonmaak 2023 In het Wormer- en Jisperveld is vele jaren het gebied schoongemaakt door vrijwilligers in hun bootjes. Dat leverde vaak een verrassende hoeveelheid plastic afval en andersoortige troep
Genieten van klassiek in ...   Het kamermuziekseizoen in Jisp start op 26 september met The Hague String Trio. Dit strijktrio zette zich vorig jaar op de kaart met het verschijnen van
Ons Huis gaat te water!   Jawel, op vrijdag 7 september a.s. organiseren we een SUP-workshop. SUP staat voor Stand Up Paddling, wat betekent dat je jezelf staand op een surfplank met
Duistere figuren in Jisp!   Kunnen inbrekers niet lezen? Aan het begin van het dorp – aan beide kanten – staat toch duidelijk een bord ‘buurtpreventie’. De laatste tijd trekken zij