Graftrommel weer als nieuw

“Het trok mij altijd aan, dat ‘kissie’.” Imgard van de Nes viel het vorig jaar op dat het trommeltje stuk was en er gras ingroeide. “Zo zonde, vroeger ging ik na de Zondagsschool altijd even kijken. Mijn moeder zei altijd: kind wat moet jij daar nou?” Deze graftrommel staat op het graf van de kleine Cornelis Kwadijk, geboren 06-11-1918 overleden 30-08-1928.

De graftrommel voor renovatie. Foto Trees Korver.

Imgard benaderde wethouder Peter Visser in Oostzaan, want zij herinnerde zich dat hij het eens over graftrommels had in een raadsvergadering. Peter gaf haar de gegevens van de ‘Nederlandse Stichting tot behoud van de Graftrommel’ in Drenthe. Zo kwam de Jisper graftrommel voor restauratie bij hen terecht. Uiteraard na overleg met de familie Kwadijk.

Het voornaamste doel van deze stichting is de inventarisatie en instandhouding van graftrommels in de provincie Drenthe, Nederland en daarbuiten.
In verband met Corona duurde het even voor de trommel klaar was. “Ik kreeg een telefoontje dat ik de trommel kon ophalen. Zal je net zien…. wij waren de week ervoor in Drenthe. Gelukkig kwam er iemand uit Den Haag en die nam de trommel mee. Dus toen ben ik effe naar Den Haag gereden. Toch een stuk dichterbij dan Drenthe!”

De trommel is door de Stichting prachtig gerenoveerd. Foto: Trees Korver.

Een graftrommel is een met een glasplaat afgesloten trommel – meestal gemaakt van zink of blik – die op een graf werd geplaatst. Vanaf circa 1870 werden deze trommels gevuld met kunstbloemen, zinken bladeren en porseleinen bloemen. Soms werd een foto of een wens toegevoegd. Een bijzondere gift en eerbetoon voor de overledene.

Graftrommels werden vooral aan het begin van de 20e eeuw, door alle lagen van de bevolking, op graven geplaatst. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de graftrommels langzaam verdwenen van de Nederlandse begraafplaatsen. Tegenwoordig zijn er verspreid in Nederland nog zo’n duizend graftrommels aanwezig.

In het voorjaar bloeien er mooie witte Arabische bloemetjes op het graf.

De porseleinen bloemetjes zijn gerestaureerd en de ontbrekende bladeren en bloemen zijn weer op de krans aangebracht. Verder een nieuwe bodem en de rand om de glasplaat is verstevigd. Een mooi eerbetoon aan de kleine Cornelis, gerealiseerd door Imgard en de Contactcommissie Jisp.

Vergelijkbare berichten

Bedelen om een zoentje!   Van Catharina Nanninga-Hemmer (84) kreeg ik een mail met de vraag: “Heeft er een bakker in Jisp bestaan die de naam ‘stoppelbaard’ had?” Zij heeft mooie jeugdherinneringen
Luilakpolderloop 2.0   Geweldig nieuws in het nieuwe jaar 2019.  Een nieuwe groep enthousiaste mensen gaat dit jaar de 29e Luilakpolder- en Miniloop organiseren. Hoe mooi is dat? Vorig
Steenwerpers genoeg in Ji...   Vandaag op Koningsdag, werd als vanouds weer het steenwerpen georganiseerd bij de Kom aan het Molenpad. Er kwamen veel Jispers op af en het was weer
Nieuwe Jisper vlag weer o...   De Recreatiecommissie heeft nieuwe Jisper vlaggen laten maken. Het laatste jaar kreeg de Recreatie Commissie Jisp veel vragen over de Jisper vlag. Nieuwe bewoners maar ook dorpelingen die een
Van alles wat In de jaarvergadering van de Contactcommissie met burgemeester en wethouders werden de bruggen in Jisp besproken. Jarenlang was er geen onderhoud en dat is duidelijk te zien.