Warm klussie in Jisp!

 

Vroeger zat er aan de oostkant van de Jisperkerk een aanbouw. De contouren van een deur zijn nog zichtbaar in de buitenmuur. Dit werd de consistoriekamer genoemd waar de kinderen bij elkaar kwamen voor de zondagsschool en de kerstviering. Ook werd deze ruimte gebruikt om te vergaderen, dan kwam de kerkenraad bijeen.

Jisperkerk ansicht

Een soortgelijke ruimte willen de bestuurders van de kerk graag weer aanbouwen. Vooral om de piano en de stoelen voor de ‘Concerten bij Kaarslicht’ te kunnen stallen. De schets voor de nieuwe aanbouw is op verzoek van Nico Koelemeijer gemaakt door architect Eric van der Toorn. “Eerst kijken wat er aan funderingen in de grond zit en hoe groot het oorspronkelijk was. Dat speelt mee in de beslissing wat er mag en kan,” vertelt Eric.

IMG_7782 (2)

De Jisperkerk zelfs met twee aanbouwtjes. De linker aanbouw fungeerde als gevangenis en werd gebruikt als opslag voor het gereedschap.

Daarom werd op zaterdag 8 augustus een bodemonderzoek gedaan. De Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie Zaanstreek (AWN) werd gevraagd om te helpen bij de opgraving. Volgens het verdrag van Malta mag er niet dieper dan 30 centimeter worden gegraven. Het was die dag bloedheet, gelukkig wierpen de bomen wat schaduw. Maar toch! Spitten in de grond bij temperaturen boven de 30 °C valt niet mee. Chapeau voor de dames en heren die vrijwillig onderzoek deden bij de Jisperkerk.

Trees Korver foto opgraving 1

Trees Korver foto opgraving 2

Trees Korver foto opgraving 3

Trees Korver foto opgraving 4

“Wij zoeken de oude fundamenten van de aanbouw, maar die vinden we niet. Het is waarschijnlijk zo gesloopt dat de fundering weg is. Wel vinden wij de fundamenten van de oude kerk. Kijk je ziet een muurdikte van 80 centimeter in de grond,” vertelt Kees van Roon (90). Hij is al jaren actief voor de AWN. “Het is gezond om dit werk te doen, je blijft er jong bij. Ik ben nu bezig met het intekenen want anders doe je het voor niks, het moet vastgelegd worden, dat is belangrijk.”

Trees Korver foto opgraving 5

Kees van Roon brengt alles keurig in kaart.

Trees Korver foto opgraving 6

Trees Korver foto opgraving 7

Trees Korver foto opgraving 9

Han van Diepen vond een oude prent van de Jisperkerk bij het Waterlands Archief waarop de aanbouw staat. Op de tweede foto – het interieur van de kerk – is de deur naar de consistorie kamer nog te zien, links van de preekstoel. Sjaak Schavemaker van de gemeente Wormerland vond de sloopvergunning uit 1951, waarschijnlijk is de aanbouw inclusief fundering verwijderd!

Trees Korver foto opgraving 8

Jisperkerk interieur TK

Vergelijkbare berichten

Woensdag koffierondje Als aanvulling op de vaste koffieochtend – de laatste woensdag van de maand – is er vanaf 7 juni iedere woensdag een gezellig koffierondje in Ons Huis.
Pasen in de Jisperkerk Een enkele keer per jaar is er een viering in het kerkje van Jisp. Op zondagmorgen 7 april vindt dit om 10.00 uur weer plaats. We zullen
‘Begrensde fragmenten...   Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober exposeert Dianca haar ‘begrensde fragmenten’ in het Weefhuis te Zaandijk van 10.30 tot 17.00 uur. Over de titel van haar
Vakantie? Hier gaat het w...   Ondanks de vakantieperiode wordt er hard gewerkt in Jisp, door jong en oud. De laatste tijd hebben de omwonenden geluidsoverlast van de brug. Het beweegbare deel
Nico wint de Zaanse Erfgo...   Op 6 oktober jl. ontving Jisper Nico Koelemeijer een brief van de Vereniging Zaans Erfgoed. Daarin stond dat hij genomineerd was voor de Zaanse Erfgoedprijs 2018. De