Boksgala in Jisp!

 

Een ‘grootstedelijke sport’ werd in Jisp beoefend. Jordanees Ko Ditmeijer richtte Boxing Club The Golden Gloves op.

In Jisp stond Ko Ditmeijer uit Amsterdam bekend als ‘ome’ Ko. Hij had een florerend stukadoorsbedrijf, daarom besloot hij een tweede woning aan te schaffen. Dat werd een zomerhuisje in Jisp. Het eerste wat ome Ko in Jisp opviel was de jeugd die niet van voetballen hield. “Die moesten van de straat,” vond hij. Eigenlijk had hij het inmiddels druk genoeg met het overige verenigingsleven in Jisp maar toch…. Hij zag mogelijkheden en begon enthousiast met het werven van boksers in Jisp. Hij trok de jongeren – die in De Lepelaar aan de bar zaten – van de krukken.

Boksclub Jisp 4 v

In de Jordaan lag het centrum van de bokssport ‘De Victorie’. Daar raakte ome Ko geïnteresseerd in de sport. In 1947 -1948 is hij zelfs kampioen in het halfzwaargewicht van Noord-Holland geworden. Ome Ko ging aan de slag in Jisp. De gemeente Jisp vond het een geweldig idee en stelde het gymlokaaltje in de school gratis ter beschikking. Al snel had hij een groep jongeren enthousiast gemaakt en hij kocht een paar bokshandschoenen en wat ballen.

Boksclub Jisp (2) v

De jonge Jisper boksers met links op de foto Ko Ditmeijer. Rechts staat trainer Jan de Rooy. Verder op de foto een aantal aanstormende boks talenten: Jaap Jan Klopper, Rob Buiten, Gerry Andriessen, Teun Huisman en Peter Heijkamp. (foto: Han de Groot)

Onder leiding van Jan de Rooy konden de Jispers beginnen met boksen. Ome Ko voelde er niks voor om er een echte vereniging van te maken. Dan moest er een bestuur gevormd worden, contributie heffen en alle verdere rompslomp. Een paar demonstratiepartijen vond hij leuk, meer hoefde van hem niet. Wel probeerde hij boetes te innen bij de jongens die zonder reden niet kwamen opdagen tijdens de trainingen. “Hingen die weer aan de bar?” Eén gulden per keer!

Die regel werd door hem alweer snel afgeschaft want het begon te lijken op een strafkamp. Ome Ko haalde een boksring uit Amsterdam. Er volgde een demonstratie op Koninginnedag. Op het veld van V.V. Jisp werd een echt ‘boksgala’ gehouden.
“Deze vereniging is de echtste van de wereld,” besloot ome Ko Ditmeijer.

Bovenstaande informatie kreeg ik van de kleinzoon van Ko Ditmeijer, Brendan Brink. Brendan wil graag de sticker van Boxing Club The Golden Gloves ophangen bij de overige verenigingsvaantjes in het museum van Jisp.

Vergelijkbare berichten

Jisp vernieuwd  Overal zijn bouwactiviteiten merkbaar   Als je eenmaal door Jisp fietst en je wordt lekker door elkaar geschud vanwege de klinkertjes die her en der scheef liggen,
Jisper mannen organiseren...   Organisatie WormerSports beach spektakel is er klaar voor!! Jisp, 6 juni 2017 – Lukt een extra veld – check; hebben we genoeg zand – check; hebben
Jisper ondernemers huren ...   Het pittoreske Raadhuis van Jisp stond alweer een tijdje leeg. De laatste huurder is vier jaar geleden naar Wormer vertrokken. Behalve trouwerijen en af en toe een vergadering van de
‘Veldschoonmaak’ Jisp   Op de landelijke schoonmaakdag gaan wij met vrijwilligers het Wormer- en Jisperveld ontdoen van zwerfvuil in het natuurgebied. Met bootjes gaan we het water op en wij
Geen moppers maar doppers De mannen van de donderdagochtendploeg (doppers), niet te verwarren met de maandagochtendploeg (moppers), doen geweldig werk bij de voetbalvereniging van Jisp. Afgelopen donderdag werden de knotwilgen gesnoeid.

One comment on

Comments are closed.