Gesprek aan het tuinhek

Er wordt tijdens deze Coronatijd in Jisp veel gewandeld. Zo kom je inwoners tegen die graag even een praatje met je maken. Deze week waren dat Piet (97) en Alie (90) Praag.

Piet en Alie Praag (foto Bianca Praag)

Piet loopt achter de rollator en Alie er dik ingepakt naast. Het was koud en er stond een guur windje. “Ja vroeger liepen wij op de Jisperdijk, nu zijn we blij dat we het einde van het dorp halen,” vertelt Alie lachend. Piet vertelt dat hij inmiddels 97 jaar is. “Ik ben nog de enige die leeft, al mijn broers en zusters zijn er niet meer. Ik kom uit een gezin met tien kinderen.”
Hij staat nog fier rechtop maar heeft wel problemen met zijn longen. Hij heeft het vaak benauwd.

“Hoe gaat het met jouw broer Dick?” vraagt Piet aan mij. Vroeger hebben zij samengewerkt bij Van Gelder Papier. Dat vond Piet een mooie tijd. Gelukkig geniet hij al heel lang van zijn pensioen. Op naar de 100 jaar want dan komt de ‘nieuwe’ burgemeester langs. “Nou burgemeester Tange was een geweldige kerel hoor, moeilijk voor dat vrouwtje om daar aan te tippen,” vindt Alie. Tange was wel een paar keer vergeten om langs te komen. De mooie vaas hebben zij voor het 50-jarig huwelijksfeest alsnog gekregen.

Wat is het prachtig dat zij met deze hoge leeftijd nog in staat zijn om een paar keer per week even de benen strekken. Binnenkort mogen ze voor de tweede injectie naar De Beuk in Purmerend. Alie vindt dat het allemaal goed geregeld is met het vaccineren tegen Corona. Wel vindt zij het jammer dat er weinig te beleven valt. “Geen maandelijks koffierondje meer in Jisp en uitjes van de Zonnebloem zitten er voorlopig ook niet meer in. Vanmorgen kregen wij allebei een heerlijke beker snert van de Zonnebloem.” Dat wordt zeer gewaardeerd.

Alie: “Nou meid, we gaan nu naar binnen om een spelletje rummikub te spelen. Dat doen wij met kaarten want die kleine steentjes kan Piet niet meer zo goed zien. Je moet wat hè in deze tijd.”

Vergelijkbare berichten

Hulp in de buurt!   Deze week kregen wij een brief in de bus van buurjongen Devinho. Lees zijn verhaal hieronder, schattig toch?
Nieuwe aanwinst voor muse...   Een bewerkt naaldenkokertje – Mevrouw Co van Saane is geboren in het huisje links naast de oude school aan de Dorpsstraat. Co trouwde met Jan Kok
Steenwerpers genoeg in Ji...   Vandaag op Koningsdag, werd als vanouds weer het steenwerpen georganiseerd bij de Kom aan het Molenpad. Er kwamen veel Jispers op af en het was weer
COLLECTE HERSENSTICHTING ... Hersenstichting Nederland houdt haar jaarlijkse collecte altijd rondom 1 februari. Dit jaar was die gepland van 1 t/m 6 februari. Al vele jaren wordt voor deze collecte
De afgelopen week….   Een paar weken geleden meldde het Noord Hollands Dagblad dat de werkzaamheden aan de nieuwe beschoeiing in de wegsloot van Jisp waren afgerond. De firma Benecke werkt hard,