Het gevecht tegen vuur, rook en storm

Brandweer Jisp, morgen valt het definitieve besluit! –

Vrijdag 4 december 2015 neemt het bestuur van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland een besluit over het voorstel om vier posten in de veiligheidsregio te sluiten. Het betreft onder andere sluiting van de Brandweerpost Jisp.

oprichting W en J adv blad 15 9 1924 v

Een oproep van burgemeester Voster aan alle mannelijke inwoners van Jisp – boven 20 jaar – werd op 15/9-1924 in het Wormer- en Jisper advertentieblad gezet. (*Waterlands Archief) Men wilde toen een vrijwillige brandweer oprichten. Negentig jaar zijn de brandweermannen van Jisp al voor ons aan het werk. Het geeft een veilig gevoel, hoe moet dat straks?
Brandweer Jisp v

Niet alleen blussen zij branden, maar ook helpt de vrijwillige brandweer bij de jaarlijkse schoonmaak van het Wormer- en Jisperveld, de Pinksterkermis, de Sinterklaasintocht en nog veel meer! Moeten wij als inwoners van Jisp dan de brandweer van Wormer inschakelen?

Brandweerauto Jispv

In de afgelopen jaren zijn de helden van Jisp bijzonder actief geweest. Het journaal van 12 juli 1959 vermeldt een grote brand bij C. Hooyberg van een kapitale boerderij aan de Kanaaldijk te Purmerend. Jisp rukt uit om de Purmerenders te helpen met blussen. De brand was vermoedelijk ontstaan door hooibroei.

Het gevecht tegen vuur, rook en storm….

Brand blussen Purmerend 001 v

Bovenstaande foto stond in het Notulenboek van de vrijwillige brandweer Jisp. De volgende tekst is er door de notulist bijgeschreven; Geheel links op de foto staat P. Kramer van Purmerend. Hij houdt zich op de achtergrond, wat gezien zijn schoeisel (klompen) wel wenselijk is.
Derde van links; H. Wester vindt het een bekeken zaak en wacht af.
Vierde van rechts; K. Wester heeft al een straalpijp te pakken en spoed zich naar de warmte.
Derde van rechts; Aris Schoute die zó gek is op branden als deze, dat hij zich geen tijd gunt zich geheel te kleden. (Is dit je pyjama Aris??)
Tweede van rechts; Theo Kootstra loopt in recordtempo de slangen uit.

Zal de vrijwillige brandweer van Jisp over tien jaar het honderdjarig jubileum nog kunnen vieren? Laten we het hopen want het veilige gevoel willen wij in Jisp graag behouden.

 

Vergelijkbare berichten

Geen moppers maar doppers De mannen van de donderdagochtendploeg (doppers), niet te verwarren met de maandagochtendploeg (moppers), doen geweldig werk bij de voetbalvereniging van Jisp. Afgelopen donderdag werden de knotwilgen gesnoeid.
Muzikale bingo in De Lepe...   En Ruth Jacott die kwam maar niet!! Met toeterende oren vertrokken de bingospelers gisteravond, eigenlijk was het al nacht, huiswaarts. Wat een drukte, er kon echt
Kerstboom stormvast? Recreatiecommissie worstelt met kerstversiering – Vier dames van de Recreatiecommissie Jisp gingen op zaterdag 12 december voortvarend aan de slag. Eerst naar onze voorraadruimte. Dat was gelijk
Volle containerbak met zw...   Koud maar prachtig voorjaarsweer tijdens de jaarlijkse opruimactie in het Wormer-en Jisperveld. Dit jaar hebben wij via sociale media, een poster in het publicatiebord, een artikel
Kerstspullen de deur uit&...   ONS HUIS organiseert twee Workshops: De workshop is een keuze tussen een weckpot van 5 liter met plantje, aarde en mos vullen of plantjes in een pot