Erepenning voor Geert Dekker-Bark

 

Vorige week kreeg Geert (83) onverwachts bezoek van Kees-Jan Kindt, factievoorzitter Partij van de Arbeid (PvdA) in de gemeente Wormerland. Hij kwam om de erepenning van de PvdA uit te reiken vanwege haar 65-jarig lidmaatschap van de partij.

IMG_7698

Geert werd op haar achttiende in 1955 lid van de PvdA. Haar ouders en grootouders waren lid van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), de voorloper van de PvdA. “Mijn ouders, opoe en opa dat waren strijders hoor. Ja 1 mei – Dag van de Arbeid – dan werd er niet gewerkt, toen gingen ze demonstreren. Dat deden wij ook op 1 mei, niet demonstreren maar dan gingen we wandelen met Jan Groenhart. Hij was toen badmeester en gymleraar in Jisp. Van mijn vaders- en moederskant was alles rood hoor. Dat beviel mij wel, daarom werd ik ook lid.”

Eén keer, op advies van Willem van der Laan, heeft Geert in al die 65 jaren iets anders gestemd! “Dat kwam omdat het er toen om hing of Jisp zelfstandig zou blijven.” Dat is niet gelukt het werd Wormerland en volgens Geert is het uiteindelijk goed gekomen. “Zoals met Tange hè, dat was toch een prachtburgemeester. Wel sneu dat door de corona het afscheid van hem niet doorging.”

Ponton
Geert woont in een prachtig appartement in Wormer. Zij wordt regelmatig opgehaald door haar zoon Bob of de kleinkinderen. Trots vertelt ze dat zij als eerste op de net aangelegde ponton in de Kom bij De Lepelaar heeft gezeten. “Het was daar zo heerlijk met een lekker windje vanaf het Zwet. Eerst heeft Bob me meegenomen in de boot en ook in de sloot achter het Weiver hebben we gevaren. Daar woonden vroeger mijn vader en moeder en wij natuurlijk ook. Ik heb een machtige middag gehad, echt fantastisch.”

Coronakoerier TK

Zoon Bob heeft geregeld dat Geert dagelijks een nieuwe pagina voor haar ‘Geerts Corona Koerier’ krijgt. Iedere dag een foto met een verhaal erbij. Zo blijft zij op de hoogte van het wel en wee in de familie. 

Op de vraag of zij Jisp mist antwoordt Geert: “Ik mis mijn loopie naar de schuur en ik mis vooral Wil Hilarius van het Weiver. Wij deden zoveel samen, dinsdagmiddag was onze middag, dronken we thee bij elkaar. Maar heel vaak gingen we naar het museum of de bibliotheek en samen wandelen. Dat mis ik ontzettend.” Iedere woensdagmiddag komen haar zussen Ans en Rida op bezoek. Gezellig lekker bijpraten en er wordt veel over vroeger gesproken. “Wij hebben het hartstikke leuk gehad hoor vroeger.”

Spliterwten
“Mijn vader was Klaas Bark, hij was visser, heier en timmerman. In de oorlog viste hij, daarom zijn wij zo goed door de oorlog gekomen. Hij ruilde de vis dan bijvoorbeeld voor spliterwten. Met Alie Zwart, mijn vriendin, aten we de spliterwten rauw…… en maar kauwen. Het hele bed lag vol met spliterwten als ze bij mij bleef slapen.”

IMG_7701

Geert haar moeder was Neeltje Bark-Bakker. “Dat was een actieveling hoor, die was heel sociaal. Van alles had ze aan de hand, als ze iemand kon helpen dan deed ze dat. Zij heeft de kermis weer opgezet, ze haalde geld op om dat draaimolenmannetje te regelen. Ze had wel honderd gulden opgehaald. Bob en ik stonden bij de ballengooi-tent en Maartje Hartog die zat bij het draaibord. Oh kind, allemaal kneuterig maar echt leuk.”

Vier jaar lang heeft Geert in de raad van Jisp gezeten. “Dat viel niet mee hoor, ik ben meer een doener dan een prater. Wil Hilarius zei tegen mij dat opvoeden van kinderen veel erger was. Nou nee hoor, ik vond in de raad zitten vreselijk! Samen met Willem van der Laan en Jaap Wezel zat ik daarin. Nou ik heb altijd een hoop steun aan Jaap Wezel gehad.”

Erepenning PvdA Trees Korver

Bestaat er een trouwer lid van de PvdA dan Geert? De erepenning met ‘vadertje Drees’ erop is dik verdiend. “Hoewel ik het niet met alles eens ben hoor maar switchen doe ik niet meer. Ik heb er nooit over geprakkiseerd dat ik al zo lang lid ben. Het was echt een verrassing.”

 

Vergelijkbare berichten

Jisper mannen organiseren...   Organisatie WormerSports beach spektakel is er klaar voor!! Jisp, 6 juni 2017 – Lukt een extra veld – check; hebben we genoeg zand – check; hebben
Suikerpot weer boven wate...     Twee bijzondere vondsten afgelopen zaterdag tijdens het schoonmaken van het Wormer- en Jisperveld. Behalve een container vol zwerfafval, vond Gerdie Verkuijlen uit Wormer iets wat zij twee
Sfeervolle lampjes in de ...   Maandagavond hebben de mannen van de Burgerhulp Jisp lampjes opgehangen in de Kom. Dit is mogelijk gemaakt door de Contactcommissie Jisp. Het Molenpad is sfeervol geworden
´OPA´ is bijna weer als... Het Volkswagen brandweerbusje ‘OPA’ deed dienst vanaf 1955 tot 1970 als brandweerauto voor de gemeente Jisp. Daarvoor had de gemeente een hand getrokken motorspuit. Die werd in
Ons Huis gaat te water!   Jawel, op vrijdag 7 september a.s. organiseren we een SUP-workshop. SUP staat voor Stand Up Paddling, wat betekent dat je jezelf staand op een surfplank met