Knap staaltje werk in Jisp

 

De oude klokkenstoel in de toren van de Jisperkerk is aan vervanging toe. In de loop der jaren – na diverse reparaties – is het houten frame verrot. Door de regen – die via de luigaten in de toren naar binnenslaat – raakt het hout aangetast. Thames Heijkamp kan zich nog herinneren dat hij in de jaren tachtig al aan het repareren en oplappen was. Vandaar dat de gemeente Wormerland opdracht gaf aan Bouwbedrijf Arvid Zwart om een nieuwe klokkenstoel te maken.

Klokkenstoel foto Jan Koene 1 (1)

Deze foto is gemaakt door Jan Koene

IMG_7632

IMG_7635

Thames had daar wel zin in maar hij vertelde erbij dat er eerst over nagedacht moest worden: “hoe pakken wij dat aan!” Hij werkt niet meer voor zichzelf maar ’s morgens om 8.00 uur staat Thames al in de werkplaats om te klussen. Hij maakt onder andere kozijnen voor Arvid en nu dus een nieuwe klokkenstoel. Arvid is erg blij met zijn hulp en laat dat ook wel blijken. “Natuurlijk ben ik blij met Thames, hij maakt mooie kozijnen en daar ligt een goot waar hij mee bezig is.”

IMG_7640

IMG_5577 (002)

Arvid en Thames poseren bij de klokkenstoel die inmiddels in de grondverf staat

De klokkenstoel is een stellage van dikke houten balken, waarin een klok kan worden opgehangen. In de gaten bovenin past een tuimelaar met een wiel waar het touw langsloopt dat aan de klok is bevestigd. Aan de andere zijde zit een grote hamer die het hele en halve uur slaat. Het luiden van de klok veroorzaakte vaak scheuren in de toren. Daarom werden verschillende houten constructies ontwikkeld die de trillingen goed naar beneden geleidden en toch het gewicht van de beweegbare klok konden dragen.

IMG_7630

Met een tekening van de gemeente maakt Thames alle onderdelen. “Tjonge, jonge het is een heel circus hoor. Je krijgt dan een tekening en dan ga je een uitslag maken op ware grootte. Daarna kan je bepalen hoe lang die poten en schoren moeten worden. Je moet wel zuiver werken hoor. We passen hem hier in de werkplaats helemaal in elkaar.” Thames noemt het een uitdaging. “Echt heel leuk werk.” Hij roept vervolgens: “wat een wereld hè? Van tevoren denk je, ik heb er zo en zo lang werk aan maar dat valt nog tegen.”

IMG_7643

IMG_7649

De houtsoort die gebruikt wordt is Oregon Pine uit Canada. “Bomen van veertig meter hoog, prachtig hout en daar zitten bijna geen kwasten in.” De verbindingen van de klokkentoren worden gemaakt met pen en gat. Als alles goed pas is dan kunnen ze het in de toren in elkaar zetten. “Je moet toeters en bellen aan de hand halen wil je het allemaal kunnen maken. Een houtje hier en een houtje daar. Het is 2 kub hout dus loodzwaar.”

IMG_7656

IMG_7658

Glunderende koppies, de eerste balk is boven

IMG_7664

Seegher voert de regie

In de toren wordt het definitief in elkaar gezet. Op woensdagochtend is het zover. De klok wordt stilgezet en de oude klokkenstoel wordt gesloopt en afgevoerd. Via een katrol en een elektrische lier worden de onderdelen een voor een naar boven gehaald. Twee jonge honden, Arvid en Thames (76) rennen de kerktoren in en Seegher staat beneden om de zware balken te geleiden zodat ze niet tegen de kerkmuur aanklappen. Aan de grijnzende mannen bovenin de toren is te zien dat het volgens plan gaat en een voor een worden de zware balken door de luigaten getild.

IMG_7668

IMG_7677

IMG_7683

Gelukt!

De expert voor het uurwerk Jan Scholtens is ook aanwezig, hij zal na afloop de klok weer gelijk zetten. De klok van de Jisperkerk hangt weer voor jaren in een robuust houten frame. De gemeente Wormerland kan trots zijn op de makers!

 

 

Vergelijkbare berichten

Boksgala in Jisp!   Een ‘grootstedelijke sport’ werd in Jisp beoefend. Jordanees Ko Ditmeijer richtte Boxing Club The Golden Gloves op. In Jisp stond Ko Ditmeijer uit Amsterdam bekend als ‘ome’ Ko.
Vrolijke komedie!   Toneel vereniging ‘Herleving 1898’ speelt op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart de komedie ‘Zusters in Zaken’. De toneelgroep Herleving voert dit jaar een vrolijke komedie
Oude schoolfoto Van Jan Kramer kreeg ik per mail een oude schoolfoto. Hij denkt dat deze foto rond 1926 is gemaakt. Op deze schoolfoto staat zijn moeder Corrie Kramer-Hartog
Duistere figuren in Jisp!   Kunnen inbrekers niet lezen? Aan het begin van het dorp – aan beide kanten – staat toch duidelijk een bord ‘buurtpreventie’. De laatste tijd trekken zij
Van alles wat! Deze week werden wij opgeschrikt door een melding op de buurtapp, dat er was ingebroken in een huis aan het Weiver. De inbreker stond zelfs in de

3 comments on “Knap staaltje werk in Jisp”

  1. by Nel on

    Wat mooi Thames Arvid Seegher en Jan,prachtig dat we zulke vak mensen hebben en natuurlijk Engel de klokkenluider.

Comments are closed.