´OPA´ is bijna weer als nieuw!

Het Volkswagen brandweerbusje ‘OPA’ deed dienst vanaf 1955 tot 1970 als brandweerauto voor de gemeente Jisp. Daarvoor had de gemeente een hand getrokken motorspuit. Die werd in 1940 vanwege luchtbescherming beschikbaar gesteld. Evert Zoutman had toen een Harley-Davidson, daar werd een trekhaak aangemaakt en zo konden ze de spuit achter de motor trekken. Dat was in de tijd dat Gé Klopper, Arie Smit en Jaap Wezel ook bij de vrijwillige brandweer van Jisp zaten.

foto Eggers.4 v. jpeg

foto Eggers.5 v.

Ernst Eggers kwam in 1968 bij de vrijwillige brandweer van Jisp en heeft het Volkswagen busje nog twee jaar meegemaakt. In de volksmond werd het busje ‘OPA’ genoemd vanwege het kenteken. “Die busjes waren in de vijftiger jaren enorm populair in Noord-Holland. Al die kleine gemeentes waren zelfstandig en hadden een klein budget. Zij konden zo’n busje als brandweerauto aanschaffen,” vertelt Ernst. “In de omgeving zoals Schermerhorn, Grootschermer, Ilpendam en Oudendijk. waren er toen wel tien van die mini brandweerautootjes.” De Firma Kronenburg[1] uit Culemborg was de bouwer. Zij kochten de busjes bij de Volkswagen dealer uit Rotterdam en werden in de jaren vijftig allemaal verbouwd tot brandweerauto. “De gemeente Rotterdam had er ook een stuk of tien. Het was best een populair busje, er zijn er maar weinig van over.”

foto Eggers.2.v.

foto Eggers.v

In 1970 werd de Volkswagen bus ‘OPA’ van de gemeente Jisp voor 500 gulden, omgeruild voor een brandweerauto ‘Commer Hawk True’. ‘OPA’ is toen nog een aantal jaren gebruikt als serviceauto bij de firma Eggers. Daarna heeft hij een paar jaar bij de vader van Ernst onder het afdak gestaan. “Toen liep de motor van de Commer brandweerauto in elkaar, zaten we in Jisp zonder brandweerauto!” Een paar maanden werd ´OPA´ uit de schuur gehaald en weer ingezet als brandweerwagen te Jisp. Het busje heeft uiteindelijk tientallen jaren in de schuur gestaan, de gaten zaten erin en het dak lag helemaal los. Helemaal doorgerot. Ook heeft hij nog een tijdje op de oude gemeentewerf in Wormer gestaan totdat de loods aan de Dorpsstraat klaar was. “De laatste klus van ‘OPA’ was volgens mij de brand bij de ‘Bonte Os’.” aldus Ernst.

foto Eggers.3 v. jpeg

VW brandweerbusje Trees Korver (2) v

Restaureren
“Misschien gaan we hem toch nog een keer restaureren!” En zo is Ernst aan deze megaklus begonnen. Hij heeft allereerst het dak eraf gezaagd. “Ik ben geen plaatwerker, ik kan wel sleutelen maar plaatwerken dat is een heel ander vakgebied.” Er werd een plaatwerker gezocht die zelf ook een Volkswagen bus had opgeknapt. Daar is Ernst gaan kijken en toen hij die zag geloofde hij er wel in dat ´OPA´ ook weer een plaatje kon worden. “Die van Ilpendam is wat opgeknapt maar niet zo grondig als wij nu doen.”
VW brandweerbusje Trees Korver (9) v

VW brandweerbusje Trees Korver (12) v

De carrosserie heeft een jaar in Sint Pancras gestaan en in maart dit jaar was hij klaar. Vervolgens is ‘OPA’ naar een straalbedrijf in Alkmaar gegaan. Gestraald en in de primer gespoten. In Jisp heeft Ernst hem weer gritvrij gemaakt. “Overal zaten korreltjes grit en dat kan je niet gebruiken als je gaat spuiten. Ik ben dagen aan het grit uitblazen geweest.” Eenmaal weer egaal is hij op transport naar de spuiterij in Wormerveer gegaan.

VW brandweerbusje Trees Korver (8) v

De mobiele pomp met rechts de Volkswagenmotor die nog teruggeplaatst moeten worden.

VW brandweerbusje Trees Korver (10) v

Inmiddels is Ernst ruim tweeëneenhalf jaar bezig. “De afgelopen maanden ben ik aan het opbouwen om de onderdelen er weer op te zetten. Ik had wel enige tegenslag, de versnellingsbak begon olie te lekken. Nu moet ik de motor er nog inzetten en deze originele mobiele pomp. Daar moet ik een uitschuifrails voor maken. Alleen de laatste vier weken was het zo warm, ik heb helemaal niks gedaan!”

VW brandweerbusje Trees Korver (11) v

VW brandweerbusje Trees Korver (16) v

Het ladderrek op het dak is nagemaakt van een ander busje uit Ilpendam, niet van staal maar van aluminium. In 1970 kreeg Willem Luttikhuizen voor een krat bier de ene helft van de ladder en Arie Groen kreeg de andere helft. Van Teun Langenberg heeft Ernst het ene deel van de ladder weer teruggekregen. “Ik hoop dat ik de schuifladder weer compleet krijg en anders blijft het bij één deel, het is niet anders.” Het wapen van de gemeente Jisp, dat op beide deuren stond afgebeeld, is door een kunstenaar – na het spuiten van de deuren – opnieuw aangebracht. Natuurlijk met een gouden lepelaar!

VW brandweerbusje Trees Korver (21)v

Binnenkort gaat Ernst met zijn Amerikaanse brandweerauto naar de Aviodrome. Van 18 t/m 19 augustus is het thema: ‘Fly-in: Rescue Heroes’. (Ontmoet helden, bekijk grote brandweerwagens en prachtige politieauto’s en klauter over de stormbaan.)

VW brandweerbusje Trees Korver (20) v

VW brandweerbusje Trees Korver (19) v

De volgende klus wordt misschien de oude heftruck opknappen, die jaren dienst heeft gedaan voor zijn bedrijf. ‘OPA’ zal volgend voorjaar  klaar zijn. Dan wil Ernst naar brandweer gerelateerde evenementen, of er misschien wel bruidsparen mee vervoeren. Het wordt zeker een plaatje want Ernst heeft oog voor detail en blijkt een vakman te zijn in het restaureren van oude auto’s.

[1] In 1953 introduceerde Kronenburg, een speciaal ingerichte en aangepaste Volkswagen bestelauto voor de brandweer. Deze wagens werden verkocht onder de type naam: Kronenburg Triomph. (https://www.brandweerbus.com/kronenburg.htm)

De bovenste vijf foto’s zijn gemaakt door de familie Eggers. Daaronder staan foto’s van Trees Korver.

Vergelijkbare berichten

Veel activiteiten! De komende tijd staan er leuke activiteiten gepland in ons mooie dorp. Kijk eens op de pagina ‘Agenda’ en ontdek wat er allemaal te doen is Bijna
VV Jisp 90 jaar Na de laatste competitiewedstrijd van Jisp 1 was het feest in de kantine van VV Jisp. Een Spaans buffetje zoals het jaren geleden op trainingsavonden werd georganiseerd
Pinksteren in de Jisperke... Op zondag 23 mei is weer de eerste dienst na lange tijd in de Jisperkerk. We vieren dan Pinksteren. Het thema van de dienst is ‘Binnenstebuiten’. Voorganger
Uitslagen Mini- en Luilak...   Hieronder staan de uitslagen van de Miniloop en de Luilakpolderloop Jisp 2018: MINILOOP LUILAKPOLDERLOOP 4, 5 en 6 jarigen startnr. naam leeftijd M/V plaats 84 Maik
Kerstboom stormvast? Recreatiecommissie worstelt met kerstversiering – Vier dames van de Recreatiecommissie Jisp gingen op zaterdag 12 december voortvarend aan de slag. Eerst naar onze voorraadruimte. Dat was gelijk

5 comments on “´OPA´ is bijna weer als nieuw!”

  1. by nelly bark on

    wat een schitterende klus Ernst , wat wordt hij mooi .Leuk verhaal en wat ben je een vakman

Comments are closed.