Feestelijke onthulling

Burgemeester Judith Michel-de Jong en Wethouder Jeroen Schalkwijk van Wormerland onthulden zaterdag twee nieuwe informatieborden die de prachtige geschiedenis van Jisp weergeven. De vele bezoekers die jaarlijks door ons mooie dorp lopen en fietsen kunnen in woord en beeld van alles te weten komen over de historie van ons dorp. Door middel van een QR-code wordt men doorgelinkt naar de pagina ‘Historie’ van deze website.

Het eerste bord werd ter hoogte van OBS De Harpoen onthuld. Hier hield Peter Vogel – van de Contactcommissie Jisp – een toespraak. “Dit bord staat helemaal niet in Jisp maar in Wormer,” vertelde Peter. “Wij staan nu op vijandelijk gebied want het bord Jisp staat honderd meter verderop!” Peter vond dat ons dorp voor de tweede keer de gemeente Amsterdam een groot plezier deed. Hij had wel een belletje van Femke Halsema verwacht! “Zo’n achthonderd jaar geleden stond Jisp op de nominatie om de hoofdstad van Nederland te worden. Wij hebben het Amsterdam gegund. De tweede gunst is dat de hoofdstad honderdduizenden toeristen teveel heeft, ik denk dat wij na deze onthulling overspoeld worden door toeristen.”

Burgemeester Judith Michel-de Jong onthuld het informatiebord bij De Harpoen. Rechts Peter Vogel.

Tijdens de onthulling kwam Piet Kleij, archeoloog van de Zaanstreek, aan het woord. Hij vertelde dat Jisp in de 17e eeuw zeer welvarend en belangrijk was vanwege de walvisvaart. “Het was geen lullig dorpje,” volgens Piet. In die periode was er geen hoofdstad in Nederland. Pas jaren later werd Amsterdam de hoofdstad. Het mooie verhaal dat Jisp of Amsterdam de hoofdstad zou worden werd door Piet ontkracht, maar “Blijf vooral dit geschiedkundige verhaal doorvertellen.”

Archeoloog Piet Kleij vertelt over de historie van Jisp.

Na de onthulling bij de school liep het gezelschap naar ‘het kommetje’ bij de Lepelaar om daar het tweede bord te onthullen voor het publiek (zie foto boven). Aansluitend werd de tentoonstelling in de Jisperkerk geopend, in vitrines lagen allerlei opgegraven schatten. Zo vertelde Piet Kleij over de gevonden walvisbotten in het Wormer- en Jisperveld. Een boer had daar een pad van knekels aangelegd op een kleine dam. Ook Nico Koelemeijer van de Oudheidkundige Commissie Jisp hield een toespraak over de historie van het dorp en de Jisperkerk.

Van deze walvisbotten (knekels) werd een pad gemaakt over een dam tussen twee weilanden.

Jisp is twee informatieborden rijker, wat een mooi initiatief van onze Contactcommissie, die dit alles heeft georganiseerd.

Vergelijkbare berichten

De Weg naar Van Gelder   Expositie over Van Gelder Zonen in Torenerf, Wormer Het aanstaande afscheid van burgemeester Peter Tange van gemeente Wormerland vormt de aanleiding voor het Waterlands Archief uit
Dag, dag juffen Marcelle ...   Het was groot feest bij De Harpoen in Jisp voor Marcelle Eijgenstein en Romy Vogel. Zij namen op de laatste dag voor de schoolvakantie afscheid van alle leerlingen.
Volle containerbak met zw...   Koud maar prachtig voorjaarsweer tijdens de jaarlijkse opruimactie in het Wormer-en Jisperveld. Dit jaar hebben wij via sociale media, een poster in het publicatiebord, een artikel
Van alles wat In de jaarvergadering van de Contactcommissie met burgemeester en wethouders werden de bruggen in Jisp besproken. Jarenlang was er geen onderhoud en dat is duidelijk te zien.
Hulp in de buurt!   Deze week kregen wij een brief in de bus van buurjongen Devinho. Lees zijn verhaal hieronder, schattig toch?