Glasvezel nu of nooit!

 

Tegenwoordig maken we steeds frequenter, dagelijks digitaal gebruik van vele internet diensten. Denk aan online muziek luisteren, films of gemiste uitzendingen terugkijken, online shoppen, gamen, sociale media, of online een fotoboek bestellen. Ook wordt er steeds meer vanuit huis gewerkt, wordt internet zakelijk gebruikt en gaan contacten met artsen, thuiszorg, belastingdienst of banken steeds vaker via het digitale netwerk. Voorheen apart aangeboden diensten gaan tegenwoordig ook via de internetaansluiting: tv kijken, beeld- of gewoon bellen. Al deze mogelijkheden vragen echter om voldoende ruimte en snelheid van de kabelverbinding vanuit huis naar de centrale. Zeker nu plaatjes en beeldkwaliteit (HD/4K) steeds beter qua scherpte worden aangeboden en dus om meer capaciteit vragen. Als gevolg hiervan ontstaat er jaarlijks een verdubbeling van datatransport via de kabel.

In de buiten- en randgebieden, waar momenteel alleen traag internet mogelijk is door het ontbreken van de juiste bekabeling, is dit al een probleem. Het aanbod van ‘Glasvezel buitenaf’ om in Zaanstreek Waterland glasvezel aan te leggen geeft de bewoners van de kleine kernen en landelijke gebieden de unieke kans om de 21e eeuw binnen te stappen.

Op dit moment is er in het landelijk gebied, meestal via een ADSL (telefoon, koper) kabel, slechts enkele Mb/s (megabit per seconde) aan capaciteit beschikbaar (dit noemt men de ‘witte gebieden’). In de kernen zijn, via de coax (koper) kabel of 4G, ook maar enkele tientallen Mb’s aan capaciteit beschikbaar. Ter vergelijking: via glas wordt minimaal 100 Mb/s geboden in het goedkoopste abonnement. Dat is echt véél sneller. ADSL en coax hebben daarbij last van vertraging tijdens piekuren, als er veel mensen op internet zitten en bij grotere afstanden tot de regiokast. De snelheid over glas is gegarandeerd.

Glasvezel heeft dus honderden Mb/s aan capaciteit. U kunt nu binnen het door ‘Glasvezel buitenaf’ samengestelde pakket een provider kiezen die 100 tot 750 Mb/s per woning aanbiedt. Iedereen heeft dan zijn eigen razendsnelle ‘privé’ glasvezelkabel, geen vertraging of uitval meer tijdens piekuren en is voorbereid op de datagroei in de nabije toekomst. Door het huidige collectieve initiatief hebben we als inwoners van de landelijke gebieden en kernen nu éénmalig de kans om glasvezel tegen marktconforme prijzen aangelegd te krijgen.

Even beknopt de geschiedenis van dit burgerinitiatief:

Een paar inwoners van Spijkerboor (buitengebied Wormerland) hadden interesse in betrouwbaar internet en onderzochten de mogelijkheden van aanleg van glasvezel. Een paar jaar geleden had de BAB (Breedband Alkmaar Buiten) al een burgerinitiatief opgestart en Spijkerboor probeerde aansluiting te zoeken. Dat bleek echter niet mogelijk en het initiatief kwam stil te liggen.

In oktober 2017 kwam er bericht dat de provincie een bankgarantie wilde afgeven aan burgerinitiatieven die een gedegen plan op tafel konden leggen om glasvezel te realiseren voor alléén de witte gebieden (in Wormerland zo’n 250 adressen). Om dat te bereiken stelde zij een adviseur aan die de initiatieven zou begeleiden naar een planomschrijving die aan de eisen zou voldoen. Helaas waren de voorwaarden te complex en moest voorafgaand aan een aanvraag een duur aanlegplan worden ingediend. Dit werd uiteindelijk te kostbaar om uit privégelden te financieren. Ook bleek dat providers niet zitten te wachten op kleine initiatieven: zij willen hun abonnementen aanbieden op netwerken van minimaal rond de 2500 adressen. In de regio liepen andere initiatiefgroepen tegen dezelfde problemen aan. De aanleg van glasvezel leek gedoemd te mislukken.

Echter, parallel aan de poging om zelf glasvezel te gaan aanleggen, ging het initiatief, ondertussen Breedband Wormerland Buiten (BWB) genoemd, in gesprek met commerciële glasvezelaanbieders. Zo kwam ‘Glasvezel buitenaf’ in zicht. Er was een klik qua cultuur en professionele mogelijkheden. Om een aanbod van rond de 2500 adressen te krijgen werd contact gezocht met initiatieven en gemeenten in de regio, de krachten gebundeld en het aanbod aanvaardbaar voor de glasvezellegger. Hoe bijzonder is het om inwoners van de hele regio om één tafel en samen aan het werk te krijgen. Zo ontstond de huidige regio ‘Zaanstreek-Waterland buiten’, met inbegrip van kleine kernen zoals o.a. Jisp, Neck, Den Ilp en Oostknollendam.

Postcodecheck v

In de (witte) buitengebieden, daar waar de woningen al snel 150 meter uit elkaar staan, wordt een vastrechtvergoeding berekend. In de kleine kernen waar al coax is, staan de huizen vaak dichter bij elkaar en daarom is deze extra vergoeding daar niet van toepassing.

Het is nu of nooit om glasvezel binnen ons gebied te kunnen realiseren! Als 40% van de bewoners in de buitengebieden en kleine kernen zich voor 17 december 2018 aanmeldt bij één van de vijf op de site genoemde providers, dat wil zeggen voor minimaal 1 jaar een abonnement afneemt, dan komt er glasvezel in het Zaanstreek-Waterland buitengebied. Uw huis wordt dan verbonden met glasvezel. Wacht niet af maar meld u vandaag nog aan! Doe de postcodecheck op www.glasvezelbuitenaf.nl.

Op de site helloworldglasvezel.nl kunt u deze providers van tv, internet en bellen vergelijken.

Tevens bestaat de mogelijkheid de op de site genoemde lokale verkopers om gratis advies te vragen. Doe mee met deze eenmalige unieke kans voor glasvezel aanleg in de kleine kernen en het buitengebied en meldt u aan vóór 17 december 2018!

Voordelen:

 • Supersnelle verbinding, gelijk voor down- en uploaden;
 • Snelheid gegarandeerd en niet afhankelijk van andere gebruikers (ook niet thuis), slecht weer, of afstanden naar een schakelkast;
 • Voorbereid op de toekomst: zorg, bedrijfseisen, overheidscommunicatie, zwaar dataverkeer;
 • Uw huis sneller verkocht: er zijn al verkopen afgeketst door het ontbreken van snel internet;
 • Betere beeldkwaliteit.Als we geen gebruik maken van de mogelijkheden die het op dit moment samengestelde collectief ons biedt, dan wordt het gebied te klein om in de toekomst alsnog te worden aangesloten.

Als je toch nog een vraag aan ons hebt zijn er ook nog Inloopmomenten en info-avonden,

27 november De Haal: Info-avond van 19.30 – 21.30 uur

30 november Oostknollendam: Inloopavond van 19.00 – 21.30 uur

1 december Jisp: Inloopmiddag 15.00 – 17.00 uur

1 december De Haal: Inloopmiddag 14.00 – 16.00 uur

En al bedankt voor de solidariteit als u zich al heeft aangemeld. Namens uw buren, van de diverse burger initiatieven.

 

 

Vergelijkbare berichten

Luilakpolderloop Jisp In samenwerking met atletiekvereniging Lycurgus en vv. Jisp organiseren de vrijwilligers uit Jisp na drie jaar weer de Luilakpolderloop. De Luilakpolderloop is een recreatieloop door Jisp, Neck
Dorpsvisie Jisp Conceptplan Dorpsvisie Jisp gesprekstof tijdens jaarvergadering met B&W                               Werkgroep Dorpsvisie Jisp heeft
Rie Boon-Mak is 90 jaar g... Burgemeester Tange kwam haar feliciteren Rie Boon-Mak is op zaterdag 4 juli 90 jaar geworden. De verjaardag werd afgelopen zondag bij zoon Alfred en schoondochter Ria in
Tegenslag voor hobbyboer ... Ondanks dat er hier in Jisp geen druppel regen valt zijn sommige weilanden toch drassig. De koeien zakten vorige week nog door het ‘malse’ weiland heen. Hoe het
Ja hoor….. het is g...   De jongens tot 11 jaar van VV Jisp zijn vandaag kampioen geworden. Natuurlijk ook dankzij de geweldige coaching van Jim Praag en Mark Scholtens. Van harte

4 comments on “Glasvezel nu of nooit!”

 1. by Donar on

  Nog maar twee weken en dan wordt bepaald of er genoeg animo is om glas aan te leggen in Jisp en omgeving. Het is een rustige zondag middag, ga er even voor zitten en maak nu je keuze voor een van de vijf initiele diensten aanbieders op het nog aan te leggen glasvezelnetwerk.

  Als we dit niet nu doen halen we de 40% niet en dan gaat het hele aanlegfeest niet door.

  Er zijn ooit door de PTT, 4 koper kabeltjes aangelegd naar ieder huis om elkaar te kunnen bellen. Later kwamen er met speciale technieken ook internet en tv overheen. De technische mogelijkheden van deze kabeltjes hebben eigenlijk hun grenzen bereikt.

  Daarvoor hebben veel mensen de keuze moeten maken om kabel voor radio en televisie aan te laten leggen naar hun huis. Deze afgeschermde kabel had later nog veel meer mogelijkheden en er kon nog sneller internet overheen. Kabel gaat dankzij nieuwe technieken nog wel wat jaren mee. Maar ook hier zijn de grenzen al in zicht. Er zijn mensen die niet mee gedaan hebben met deze aanleg, een aantal ervan hebben achteraf flink moeten betalen om alsnog een aansluiting te krijgen. Een aansluiting maken is immers veel duurder als gelijk op hetzelfde moment een hoop aansluitingen, dit zal altijd zo blijven. Wees niet eigenwijs en mis dit moment van collectieve aanleg niet.

  Over glasvezel kan je met lichtsignalen letterlijk met de snelheid van het licht, licht in allerlei kleuren digitaal verzenden. Er zijn geen verschillen in up en downstream zoals bij de kabel en telefoonlijn. Glasvezel is maar net begonnen en de rek kwa mogelijkheden is nog lang niet in zicht. Als je even googled dan kan je vinden dat er verbindingen zijn gemaakt van 255Tbps, terra bits per seconde ( http://www.extremetech.com/extreme/192929-255tbps-worlds-fastest-network-could-carry-all-the-internet-traffic-single-fiber ). De maximum snelheden voor glasvezel in je woning zijn nog lang niet in zicht.

  Je kan natuurlijk discussies gaan houden over techniek. Maar waar het eigenlijk over gaat is dat de glasvezel een digitale snelweg voor je deur is. Je kan nu kiezen uit een van de 5 aanbieders en een jaar later kan je overstappen naar elke van de nu 12 providers op het netwerk van Glasvezelbuitenaf. Het is een netwerk met toekomst waar ook aanbieders als KPN en Ziggo onder gelijke voorwaarden als de andere toegang toe hebben. Glasvezel heeft zoveel mogelijkheden dat er gelijk al niet maar 1 aanbieder op zit, maar meerdere.

  Dit is waar het eigenlijk echt om gaat.

  En dan hebben sommige daarnaast ook nog Ziggo. Kortom, er valt iets te kiezen. Er is concurrentie.

  Deze glasvezel wordt aangelegd naar je meterkast als je je nu op geeft om een jaar lang diensten af te nemen bij een van de aanbieders. Dit tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met die van je huidige aanbieder. Kortom het kost je helemaal niet zo veel extra, alleen een beetje inzet en moed.

  Vergelijk het een beetje met de Vomar in Wormer, een prima winkel, overleef je zonder andere winkel… waarschijnlijk wel. Hebben mensen die zeggen dat ze met alleen de Vomar wel overleven gelijk, ja waarschijnlijk wel.

  Maar het is toch wel erg fijn dat je af en toe even naar een grote AH, Dekamarkt, slijter, slager, Action, Primark, Hema, Snackbar, Hudson’s bay, Blokker, Kruidvat, Jumbo, Deen kan. Ja, dat zijn 13 aanbieders.

  We zijn met z’n allen vrij landelijk gaan wonen, weg van de drukte van de stad en met ruimte, maar wel vlak bij de stad. We missen daardoor een hoop leuke restaurantjes en barretjes om de hoek, maargoed daar zijn we zo. Laten we onszelf op het gebied van internet, de toekomst, nou niet op een achterstand gaan zetten.

  We moeten deze unieke kans niet aan ons voorbij laten gaan en missen. Er zijn niet veel bedrijven die het aanleggen van glas in onze omgeving rendabel vinden.

 2. by Jasper on

  Beste initiatiefnemers,
  Fijn dat jullie je hier voor inzetten.
  Ik heb geprobeerd om de aanbieders te vergelijken, echter, bij bijna alle aanbieders moet je een postcodecheck doen voordat je informatie en prijzen over beschikbare pakketten krijgt. Omdat glasvezel nog niet actief is, werkt die optie dus niet.
  Hebben jullie hier een oplossing voor?
  Alvast bedankt!

  • by Trees on

   Hallo Jasper,

   Als je op de site van Glasvezel Buitenaf zit zie je linksonder: ´kies uw deelgebied´. Daar zoek je naar: ´Zaanstreek Waterland Buiten´. Dan werkt de postcodecheck wel!

Comments are closed.